włoskie jedzenie Kraków

By

Październik 11, 2017kulinariaNo comments

Idealną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który do perfekcji połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Najczęściej jest tak, że najprawidłowiej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o należytej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezlik różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż również Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, wobec tego zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu wyśmienitego jako o okazji do tego, by spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Leave a Reply